Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Hromosvody a jejich odpojení při rekonstrukci střech a fasád budov

Eva Grenová

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
v naší praxi, jak při výkonu koordinátora BOZP na stavbách, tak i u zkoušek z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora BOZP na staveništi se setkáváme s problematikou revitalizace panelových domů. A s tím souvisí i problém s odpojením svodů hromosvodů, které jsou vedeny po fasádě budovy.

Při zateplování obvodových stěn panelových domů je kolem domu postaveno lešení. Někdy je toto lešení postaveno kolem celého obvodu panelového domu. A před provedením tepelné izolace stěn je potřeba odpojit svody hromosvodu.

Z praxe znám případy, kdy se svody hromosvodu odpojí a budova se nechá bez ochrany. Kdyby došlo k bouřce a blesk uhodil do takto nechráněné budovy, byl by malér. Jak v takovém případě postupovat?

Podle mého názoru je třeba zachovat ochranu budovy před úderem blesku. To znamená svod hromosvodu, který je veden po fasádě demontovat, přehodit jej přes lešení (tedy tento svod vést po vnější straně lešení aby nám při práci nepřekážel – pozor, lešení není možné použít jako „náhradní“ svod), přisvorkovat jej k lešení (je jasné, že lešení musí být uzemněno) a u zemně tento svod zpětně připojit ke stávajícímu zemnění (přisvorkováním asi 2 m dlouhým spojovacím hromosvodovým lanem). Je jasné, že za bouřky se na tomto lešení nesmí nikdo zdržovat.
Po zateplení fasády, ukotvení svodu do nové fasády a odstranění lešení se svod hromosvodu zpětně připevní ke stávajícímu uzemnění (a provede se revize soustavy).

A jak postupovat, když se bude zateplovat i střecha budovy a je nutné celou hromosvodovou soustavu na střeše demontovat, střechu zateplit a nově provést hromosvodovou soustavu na střeše budovy?

V praxi využíváme konstrukce lešení, které je postavené kolem objektu a převyšuje zateplovanou střechu. Na nezbytně nutnou dobu na toto lešení namontujeme jímače a napojíme na svod, který je uzemněn (jako v předchozím případě u zateplení fasády). Je toto řešení správné? Konzultoval jsem tento problém s několika revizními techniky a ne vždy jsme se shodli na jednoznačném řešení.

Jaký názor na toto téma máte Vy – ostatní koordinátorky a koordinátoři? Je mezi námi mnoho zkušených kolegů, kteří se určitě s tímto problémem ve své praxi setkali. Budu rád, když se o svoje zkušenosti s námi podělíte, protože řešení je nutné zahrnout do plánu BOZP.