Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Koordinátor BOZP a nouzový stav

Eva Grenová

Doufáme, že končí nelehké koronavirové období, které postihlo i stavebnictví. I my, jako koordinátoři BOZP, jsme se museli potýkat s přijatými hygienickými opařeními na staveništi. Na našich pracovištích byla důsledně vedena písemná evidence všech osob, které se na pracovišti objevily v průběhu pracovní směny, aby bylo možné dohledat možné kontakty s dalšími osobami v případě prokázání nákazy koronavirem. Zatím k takovémuto případu na našich pracovištích nedošlo. Jistě si vzpomenete na případy, kdy stavební společnosti musely přerušit stavební práce z důvodů koronavirové epidemie. Zjištění byť jediného případu nakažení pracovníka, znamenalo pro ostatní spolupracovníky karanténu a tím nepřítomnost v práci.

A opatření k nošení ochrany úst? Ono pracovat na staveništi s rouškou nebo respirátorem na ústech není pro koordinátora žádný med. A co teprve stavební dělníci. Celou směnu s rouškou a někdy v prašném nebo vlhkém prostředí uvnitř budov. Rouška je hned vlhká, zanesena prachem, kůže pod ní reaguje alergicky. A tak jsme se setkávali s neochotou pracovníků roušky při práci používat. V těch uzavřených prostorách to byl opravdu problém. Ve venkovních prostorách, kde byli pracovníci od sebe vzdáleni i několik metrů, jsme takovéto problémy nezaznamenali.

Přesto, že jednotliví zhotovitelé dbali na dodržování nařízení k nošení roušek, vyskytly se případy, kdy někteří pracovníci toto svévolně porušovali. A najednou byl problém. Řešili jsme tyto případy i na kontrolních dnech. V té souvislosti byla řešena i možnosti případných postihů pracovníků, kteří toto nařízení porušovali. Přiznám se, že v našich případech k žádnému finančnímu postihu pracovníků nedošlo. Vše bylo řešeno domluvou.

Situace se pomalu (a opravdu velmi pomalu) vrací k normálu. Dochází k rozvolňování opatření přijatých v souvislosti s epidemií. Co to všechno stálo peněz a ještě stát bude.
Jak to bude v budoucnu s investicemi? Kolik budeme mít zakázek a za jaké peníze? Dojde k propouštění zaměstnanců a přijdou úsporná opatření, která se určitě projeví i na množství zakázek pro koordinátory.
Už zase zaznamenáváme ostrý cenový boj koordinátorů. Zase se objevují cenové nabídky na hranici rentability. Každý chce ušetřit. To jsou případy i našich investorů (státních i soukromých), kteří tlačí ceny koordinátorů na co nejnižší úroveň. Obávám se, aby to nebylo na úkor kvality výkonu činnosti koordinátorů, protože za dané ceny je prakticky nemožné činnost koordinátora kvalitně vykonávat. Někteří kolegové berou zákonné povinnosti koordinátora na lehkou váhu a na staveniště jezdí například jednou za 14 dnů! Z mého pohledu je to nedostatečné.