Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Rentgenové záření na staveništi

Eva Grenová

Často se setkáváme na staveništi s kontrolovaným pásmem z hlediska odstraňování části staveb obsahující azbest. V tomto případě je na zhotoviteli zřídit kontrolované pásmo, nahlásit začátek prací na hygienickou stanici 30 dní před zahájením prací, a postupovat při likvidaci nebezpečného odpadu dle stanovených nařízení.

Kontrolované pásmo je nutné zřídit také v případě provádění defektoskopie (například rentgenů svárů potrubí, sváry ocelových konstrukcí, a další), protože při této činnosti vzniká ionizující záření. Samozřejmostí je zpracování Plánu BOZP, protože se jedná o práce a činnosti vystavující fyzickou osobu zvýšenému ohrožení života nebo poškození zdraví. Tato oblast nás začala zajímat také vzhledem k množství dotazů našich kolegů, a proto jsme se spojili s odborníky, kteří tyto práce provádějí a dali dohromady další
pracovní postup, pro koordinátora BOZP, kde se zabýváme jak samotným ionizujícím zářením, tak kontrolovanými pásmy, koordinací s těmito činnostmi na staveništi včetně podmínek, požadavků a celkových opatřeních v případě výskytu ionizujícího záření.