Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Určení koordinátora BOZP zadavatelem stavby

Eva Grenová

Zákon 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů ve svém § 14 stanoví, kdy musí zadavatel stavby určit koordinátora BOZP.V prvé řadě je to v době zpracování projektové dokumentace. To znamená, že když uzavře zadavatel stavby smlouvu s projektantem na zpracování projektové dokumentace, už v této době musí určit koordinátora BOZP pro zpracování plánu BOZP. Jistě, že to není otázky rozdílu minut nebo hodin, kdy uzavře smlouvu s projektantem a určí koordinátora.

Ale nesmí se stát, že určí koordinátora za dva měsíce od zadání požadavku projektantovi, nebo koordinátora BOZP neurčí ve fázi přípravy vůbec. Bohužel stále zjišťujeme, že zadavatel stavby k této své povinnosti často
přistupuje velmi liknavě. Na našich seminářích pro koordinátory BOZP se stále setkáváme s tím, že koordinátoři BOZP nejsou ve fázi přípravy jmenováni, nebo jsou určeni velmi pozdě po zahájení zpracování projektové dokumentace, a to jenom proto, aby zadavatel „naplnil povinnost ze zákona“. Zadavatelé si bohužel v mnoha případech neuvědomují důležitost určení koordinátora ve fázi přípravy a tuto skutečnost hrubě podceňují.

Snažíme se o osvětu u zadavatelů staveb, ale nedaří se nám to tak, jak bychom si přáli. Úloha koordinátora v přípravné fázi je ze strany zadavatelů velmi podceňována. Zadavatelé ji berou jako nutné zlo, které jim odčerpává jejich finanční prostředky. A přitom si neuvědomují, že právě dobrý koordinátor BOZP jim v přípravné fázi může značné finanční prostředky ušetřit.

Například tím, že kvalitně zpracuje plán BOZP, ze kterého vyplyne povinnost pro hlavního zhotovitele stavby postavit u budovaného objektu v realizaci lešení, které bude sloužit všem zhotovitelům na staveništi po celou dobu výstavby. Zadavatel stavby samozřejmě toto lešení zhotoviteli, který jej postavil a udržoval po celou dobu výstavby, zaplatí. Tím ale zadavatel ušetří finanční prostředky, které by si nárokovali ostatní zhotovitelé provádějící např. hrubou stavbu, montáž oken, klempířské práce, hromosvody, zateplení fasády, a další práce kolem stavby. A v neposlední řadě toto lešení využije jako záchytné lešení i firma, která bude provádět střešní konstrukce.

Kdyby každá z těchto dodavatelských firem měla zadavateli fakturovat montáž, pronájem a demontáž lešení pro svoji činnost, tak zadavatel zaplatí v součtu prokazatelně vyšší částku, než využití lešení jednoho ze zhotovitelů. Ale to je jenom jeden příklad využití opatření navržených koordinátorem. Našlo by se jich na stavbě určitě více.
A další velmi důležitou a stále diskutovanou otázkou je povinnost stanovit v plánu BOZP bezpečností opatření při užívání stavby. A s tímto se v praxi setkáváme stále.

Náš poslední případ, kdy jsme konzultovali s investorem způsob zajištění bezpečnostních podmínek při opravě a nátěru zábradlí a svodidel (která musí být v té době demontována) na mostě. Nebylo to v době realizace výstavby nebo opravy mostu řešeno a teď má investor opravit a natřít zábradlí (nebo svodidla) a nemá k tomu zpracovaný bezpečný postup.
Druhý případ: – Jak čistit okapové žlaby od nalétaného listí na ploché střeše haly (ve výšce 18 m), když na střeše nebyl v době výstavby instalován záchytný a kotvící systém. A ani koordinátorem v přípravě toto nebylo řešeno.
Třetí případ: – Jak se budou umývat neotevíratelná okna ve spojovacím krčku mezi dvěma bloky budov ve výšce 11 m? Také to nebylo řešeno ve fázi zpracování projektu.
A ještě jeden případ: – Jak bude zajištěn pohyb po střeše haly při kontrole světlíků, hromosvodové soustavy, fotovoltaiky atd. (a hlavně v zimním období, kdy by bylo potřeba odstraňovat velké nánosy sněhu), když je střecha ze speciálního lakovaného plechu a je nepochozí. Zhotovitel na ni dává 20 let záruku a v případě, že na ni někdo vejde, záruky se zříká. Ani toto nebylo v přípravné fázi řešeno projektantem společně s koordinátorem BOZP.

A podobných případů bychom našli jistě více. Určení koordinátora BOZP ve fázi přípravy je opravdu důležité. Nejenom proto, že je to v zákoně, ale hlavně proto, že dobře zpracovaný plán BOZP usnadní život nejen všem zhotovitelům při realizaci stavby, ale i zadavateli stavby v době jejího užívání v provozu.