Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jeden problém, dva názory – Informace o rizicích

Eva Grenová

A dále, při naší koordinátorské činnosti jsme objevili další lišící se názory na činnost na staveništi.

V minulosti jsme také do našich plánů uváděli, že podle § 101, odst. 3 Zákona č. 262/2006 Sb. – zákoníku práce jsou zaměstnavatelé povinni vzájemně se písemně informovat o rizicích a přijatých opatřeních k ochraně před jejich působením, která se týkají výkonu práce a pracoviště, a spolupracovat při zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro všechny zaměstnance na pracovišti. Na základě písemné dohody zúčastněných zaměstnavatelů touto dohodou pověřený zaměstnavatel koordinuje provádění opatření k ochraně bezpečnosti a zdraví zaměstnanců a postupy k jejich zajištění. Toto nám bylo ze strany kontrolních orgánů vytýkáno.

Dnes tuto povinnost po konzultacích s kontrolními orgány již do plánu neuvádíme. V časopise Bezpečnost a hygiena práce č 2/2021 je na toto téma uvedeno: “Z výše uvedeného vyplývá, že účel obou institutů je podle našeho názoru odlišný, když ustanovením koordinátora BOZP na staveništi není zaměstnavatel zbaven povinnosti ukotvené v § 103, odst. 3 zákoníku práce. Ostatně bylo by paradoxní, aby zákonodárce několik měsíců po nabití účinnosti zákoníku práce vtělil do zákona č. 309/2006 Sb. duplicitní ustanovení, ergo již podstaty věci je účel ust. § 101, odst. 3 a ust. § 14 zákona č. 309/2006 Sb. odlišný.

Na toto téma vydal Státní úřad inspekce práce 4. 1istopadu 2019 stanovisko, ve kterém uvádí: „V daném případě se uplatňuje zásada, že při současném neslučitelném působení dvou či více zákonných předpisů se toto řeší pomocí interpretačního pravidla „lex specialis derogat legi generali“ (úprava zvláštní má aplikační přednost před úpravou obecnou). Pravidlo „lex specialis derogat legi generali“ je uznávanou, byť nepsanou interpretační zásadou právního systému. Právě proto platí, že právní norma určená pro zvláštní případy se použije přednostně před právní normou obecnou, i když ta na speciální úpravu výslovně neodkazuje“.

Jeden problém, dva názory. Musíte si vybrat sami, kterými se budete řídit.