Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Otázkové okénko – Jak mám tedy při tvorbě „svého plánu BOZP“ postupovat?

Eva Grenová

V Karouši 03/21 jste rozváděli dva pohledy při zpracování plánu BOZP. Při prvním pohledu se ve svém plánu zabývám pouze pracovními postupy, které se na stavbě vyskytují a ostatní pracovní postupy (nevyskytující se na stavbě) vynechávám. A druhý pohled vaší s.r.o., který přednášíte i na vašich seminářích pro koordinátory, že se musím vyjadřovat ke všem bodům, které jsou uvedeny v příloze č. 6 k Nařízení vlády č. 591/2006 Sb. V případě, že se některý z pracovních postupů na staveništi nevyskytuje, napíši k tomuto bodu „tyto práce nebudou na stavbě prováděny – nevyskytují se“. Jak mám tedy při tvorbě „svého plánu BOZP“ postupovat, který postup je správný?

Odpovídá Ing. Josef Štoudek

Tento dvojí názor na uvedený problém je nám známý již delší dobu. A já odpovím, bohužel, také nejednotně.

Budu postupovat podle toho, ve kterém je kraji je stavba, na kterou budu svůj plán zpracovávat. Když bude stavba v Jihočeském kraji, budu postupovat podle požadavku OIP, to znamená, že budu v plánu uvádět pouze body, které se na staveništi vyskytnou a ne všechny body uvedené v příloze č. 6 k Nařízení vlády č. 591/2006 Sb.

Když bude stavba v ostatních krajích České republiky (a také v plánech k obhajobě u zkoušky koordinátora BOZP u naší společnosti) budu se ve svém plánu vyjadřovat ke všem bodům uvedeným v příloze č. 6 daného nařízení vlády. Tato moje odpověď vychází z našich zkušeností s jednotlivými oblastními inspektoráty práce a také z pokynů Ministerstva práce a sociálních věcí, které zastává stejný názor (tedy, že se vyjadřujeme ke všem bodům). Zákonem není postup při zpracování plánu BOZP upraven a my vycházíme z dostupných informací a svých zkušeností.