Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Otázkové okénko – Oznámení o zahájení prací

Eva Grenová

V tomto týdnu jsme několikrát konzultovali Oznámení o zahájení prací. Kdo zpracovává, kdy zpracovává, jak se podává, kam se podává, jaký je obsah oznámení, kde je možné jej najít a relativně běžné věci z praxe. Také jste volali, jak postupovat v případě, že podmínky stavby doručení Oznámení o zahájení nesplňují, ale v průběhu prováděných prací se situace změní a z důvodu dříve neplánovaných změn stavba již Oznámení o zahájení prací vyžaduje, i po předání staveniště a zahájení stavebních prací.

Odpovídá Ing. Eva Grenová, Ph.D.

Obsah Oznámení o zahájení prací je uveden v příloze č. 4 k NV 591/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Není nic jednoduššího, než předpis překopírovat a vyjádřit se ke každému z bodů. Toto oznámení má za povinnost doručit zadavatel stavby Oblastnímu inspektorátu práce (§15, zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Zákon již dále nehovoří, kdo má oznámení zpracovat, většinou jej zpracovávám já jako koordinátor BOZP, ale nemusí to být pravidlem. Takto zpracované oznámení zašlu zadavateli stavby k vytištění a k podpisu. Zadavatel stavby má povinnost doručit oznámení na OIP. Někteří jej zasílají e-mailem, někteří datovou schránkou, doporučeně poštou, a někteří vyzvou koordinátora BOZP, a ten jej osobně vyzvedne a doručí na OIP. Z praxe máme také zkušenost, že někteří zadavatelé vystavují na zpracování, podepsání a doručení oznámení Plnou moc koordinátorovi BOZP. Dle mého názoru není možné zákonnou povinnost smluvně převést na třetí osobu. V případě nesplnění a postihu kontrolního orgánu, se postupuje dle zákona, tedy finanční postih jde zadavateli. Pokud jej zadavatel převede smluvně na třetí osobu je věc další. V první fázi je postihován zadavatel.

I když se jedná o Oznámení o zahájení prací, musí být doručeno na OIP 8 dní před předáním staveniště zadavatelem zhotoviteli. Někdy se stane, že se staveniště předá s předstihem a stavební práce jsou zahájeny o mnoho dní, někdy i týdnů později. I přes to, musí být oznámení doručeno před předáním staveniště.

Jak postupovat, když se podmínky stavby změní, a oznámení nebylo podáno, protože nebylo potřeba? Jednoduše, oznámení dopracujte, uveďte (například formou vysvětlujícího dopisu), důvod doručení oznámení v průběhu stavby a doručte na OIP dodatečně.