Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kontrola z oblastního inspektorátu práce

Eva Grenová

Vážené kolegyně a kolegové,
v posledních měsících se na nás obraceli kolegové koordinátoři o radu, jak postupovat, a co všechno doložit, když se na jejich stavbu v předstihu ohlásila kontrola z oblastního inspektorátu práce. Kolegové nevěděli, zda se jednalo o plánovanou kontrolu ze strany OIP nebo kontrola byla provedena z jiných důvodů. Ale nejednalo se o „přepadovku“ na staveništi.

Kolegové koordinátoři uváděli, jaké dokumenty například chtějí inspektoři z oblastního inspektorátu předložit:

  • Doklady o určení koordinátora (jak v přípravě, tak i v realizaci stavby)
  • Oznámení o předání staveniště
  • Doklad o zajištění součinnosti mezi projektantem a koordinátorem BOZP
  • Informování o fyzických osobách, které se s vědomím zadavatele mohou pohybovat na staveništi,
  • Plán BOZP na staveništi, seznámení s Plánem BOZP a způsob jeho aktualizace
  • Způsob provádění kontrolní činnosti koordinátora BOZP na staveništi a kontrola zjištěných nedostatků v oblasti BOZP (způsob provádění zápisů), apod.

Na našich seminářích informujeme o zákonných povinnostech koordinátora i zákonných povinnostech zadavatele stavby jak při přípravě, tak i realizaci stavby. A mohu potvrdit, že pracovníci oblastních inspektorátů práce při své kontrolní činnosti nekontrolují nic jiného, než jen to, co je uvedeno v zákoně.

A zde je důležité připomenout koordinátorům, jak je důležitá spolupráce se zadavatelem stavby. Domnívám se, že my, koordinátoři, víme, jaké jsou povinnosti zadavatele stavby. A měli bychom na to zadavatele upozornit.

V naší praxi se setkáváme s tím, že zadavatel stavby ve smlouvách uzavřených se zhotoviteli například nezaváže všechny zhotovitele k součinnosti s určeným koordinátorem na staveništi. Při kontrole je na toto pochybení zadavatel upozorněn a tento se hájí, že mu smlouvu zpracovávali právníci, kteří musí zákony znát.

Jenže právníci si při zpracovávání smlouvy nevzpomněli na „nějaký“ zákon 309/2006 Sb. Ale toto není omluva a zadavateli hrozí citelný finanční postih. A my můžeme v této fázi zadavateli ušetřit nemalé finanční prostředky.

I nám se stává, že zadavatel uzavře smlouvu se zhotovitelem před uzavřením smlouvy s koordinátorem. A ve smlouvě se zhotovitelem nemá dohodnuty „sankce“ za porušení předpisů v oblasti BOZP. I na toto jeho právníci zapomněli.

V průběhu stavby pak koordinátor písemně upozorní zadavatele stavby na porušování předpisů ze strany zhotovitele a žádá zjednání nápravy. A až teď zadavatel zjistí, že nemůže chybujícího zhotovitele postihnout. Nemá podle čeho, nemá případné postihy ve smlouvě.

Nechci vypisovat zákonné povinnosti koordinátora a zákonné povinnosti zadavatele stavby. To už jsme udělali v minulých vydáních Karouše. Prosím, podívejme se do zákona. Jak již bylo uvedeno výše, inspektoři z OIP kontrolují to, co zákon ukládá nám, koordinátorům a také zadavateli stavby.

Když zadavatel stavby zjistí, že mu koordinátor svými radami, pomocí i vlastním výkonem činnosti ušetřil nemalé finanční prostředky, bude se na nás možná dívat jinak než dosud. A při další zakázce si vybere opětovně nás.