Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jeřáb na staveništi, jehož výložník a závaží je již mimo hranice staveniště

Eva Grenová

Vážené kolegyně a kolegové,

na stůl se mi dostal dotaz, jak postupovat v případě, kdy zhotovitel v průběhu výstavby bude využívat jeřáb, při jehož pohybu se bude vyskytovat výložník a závaží mimo hranice staveniště. Se zavěšeným břemenem se bude manipulovat pouze v prostoru staveniště, ale protizávaží jeřábu při práci bude vždy mimo staveniště. Mohou pod toto protizávaží při práci vstupovat lidé nebo to po dobu práce to musí být hlídaný (střežený) prostor, kam ostraha zabrání lidem po dobu práce vstup?

Celou situaci jsem konzultoval s odbornými osobami na vyhrazená technická zařízení – zdvihací prostředky i s oblastním Inspektorátem práce a závěr je takovýto:

Koordinaci a bezpečnost při práci na staveništi při použití věžového stacionárního jeřábu zajistí dodavatel stavby úpravou HMG postupu výstavby tak, aby v průběhu provádění prací s jeřábem bylo zabráněno souběhu prací s tím, že při práci jeřábu bude zabráněno vstupu všech osob do pracovního prostoru – ohrožený prostor jeřábu (zejména pohyb pod zavěšeným břemenem, pohyb pod pracujícím výložníkem jeřábu – tzn. po dobu práce zabránit vstupu všem osobám do pracovního prostoru výložníku jeřábu – tzn. vymezit ohrožený prostor jeřábu a tento střežit pověřenými osobami a zároveň provést taková opatření, aby bylo zabráněno škodám na zdraví a majetku (obecné ohrožení)! Pohyb pod výložníkem s břemenem vč. závaží je za provozu zařízení ZAKÁZÁN!!!

Pod výložníkem je ohrožený prostor, který musí být v době provozu jeřábu zajištěn. V tomto prostoru hrozí pád břemene (přetržení vázacích prostředků, špatně uvázané břemeno, pád části přepravovaného materiálu). To znamená, že v době provozu jeřábu se v ohroženém prostoru nesmí pod zavěšeným břemenem nikdo pohybovat.

A co se týče závaží, podle mého názoru, bych si s tímto žádný problém nedělal (tedy v případě, že by nehrozila nějaká kolize závaží např. s venkovním vedením apod. Ale v takovém případě, by určitě montážní technici ten jeřáb nezprovoznili.

A v předpisech se stejně jenom hovoří o práci pod zavěšeným břemenem.

Doporučuji konzultaci s oblastním inspektorátem prací, pod který daná stavba spadá.