Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Otázkové okénko – Musí být před montáží konstrukce zpracován plán BOZP?

Eva Grenová

Musí být před montáží konstrukce zpracován plán BOZP? Jedná se o pomocnou ocelovou konstrukci, která byla vybudována u rekonstruovaného objektu před započetím bouracích prací v objektu a není tudíž určena k zabudování do stavby. Slouží k zajištění štítové stěny. Jedna věž má váhu cca 11 tun. Montáž pomocné ocelové konstrukce byla prováděna pomocí dvou jeřábů. Pod těmito konstrukcemi se pokládalo na vyrovnání 90 betonových panelů.

Odpovídá Ing. Josef Štoudek

Z textu dotazu je zřejmé, že konstrukce není určena k „trvalému zabudování do stavby“, jak vyžaduje Nařízení vlády č. 591/2006 Sb., o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích, příloha č. 5. Zde jsou uvedeny „Práce a činnosti vystavující fyzickou osobu zvýšenému ohrožení života nebo poškození zdraví, při jejichž provádění vzniká povinnost zpracovat plán“. Pod bodem č. 11 této přílohy je uvedeno: „Práce spojené s montáží a demontáží těžkých konstrukčních stavebních dílů kovových, betonových, a dřevěných určených pro trvalé zabudování do staveb“.

Již v dotazu bylo uvedeno, že tato konstrukce není určena k trvalému zabudování do staveb a proto se domnívám, že se z tohoto důvodu plán BOZP zpracovávat nebude.

Ale v dotazu je jaké uvedeno, že bude pomocná konstrukce sloužit u rekonstruovaného objektu k zajištění štítové stěny, protože uvnitř budovy budou vybourány příčky a stropy.

Již z uvedeného charakteru a rozsahu prací musí být určen koordinátor BOZP i v rámci přípravy stavby (neposuzuji, zda byl určen). A je-li koordinátor určen v přípravě stavby, tak bez ohledu na to, jaké činnosti budou v rámci realizace stavby vykonávány, musí koordinátor zpracovat plán BOZP, protože v § 7, písm. c) Nařízení vlády č. 591/2006 Sb., je uvedeno: „Koordinátor během přípravy stavby zpracovává plán tak, aby obsahoval přiměřeně povaze a rozsahu stavby a místním a provozním podmínkám staveniště, údaje, informace a postupy zpracované v podrobnostech nezbytných pro zajištění bezpečné a zdraví neohrožující práce, přehledné schematické znázornění časového trvání, posloupnosti anebo souběhu a věcné vazby jednotlivých opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi, a tento plán nechá odsouhlasit a podepsat všemi zhotoviteli, pokud jsou v době zpracování plánu známi“.

Takže, dle mého názoru, měl být plán BOZP zpracován koordinátorem již ve fázi přípravy stavby.

Projektant se určitě k technologickému postupu vyjadřoval, stejně jako odborně způsobilá osoba v prevenci rizik při stanovení technologického postupu, ale toto nebylo součástí dotazu.