Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Uznání odborné kvalifikace získané v České republice ostatními státy

Eva Grenová

Vážené kolegyně a vážení kolegové,
profesní vody a nabídky spolupráce nás občas zavedou za hranice republiky, a mne napadlo, jakým způsobem probíhá uznávání naší odborné způsobilosti a jiných kvalifikací pro výkon naší činnosti za hranicemi. Celá oblast uznávání pracovní kvalifikace v zemích Evropské unie se řídí systémem, který byl v rámci Evropské unie ustanoven. Podmínky jsou většinou upraveny pro takzvaná regulovaná povolání.

Slovenská republika:
Národný inšpektorát práce (ďalej „NIP“) jako příslušný orgán podle § 6 odst. 1 písm. e) a § 21 odst. 3 zákona č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce a o zmene a doplnení zákona č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, vydává rozhodnutí o uznání odborné způsobilosti fyzické osoby, která je občanem členského státu Evropské unie, na vykonávání činností, dle kterých vyžaduje předpis odbornou způsobilost.

Odborné způsobilosti, které má NIP v kompetenci uznávat, jsou uvedené v § 16 odst. 1 zákona č. 124/2006 Z. z. s konkretizací v příloze č. 1a zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
V seznamu regulovaných povolání ve věcné působnosti NIP jsou mimo jiné uvedeny také profese bezpečnostný technik a autorizovaný bezpečnostný technik. K uznání odborné způsobilosti je potřebné, aby žadatel poslal písemnou žádost adresovanou na NIP, Masarykova 10, 040 01 Košice, s uvedením jména, příjmení, data narození, adresy trvalého bydliště, data podpisu žadatele a s uvedením odborné způsobilosti, kterou žádá uznat. Žádost musí být napsána ve smyslu zákona o státním jazyku ve slovenštině, resp. v češtině, žádá-li o uznání odborné způsobilosti občan České republiky. K žádosti je potřebné doložit ověřenou kopii dokladu o odborné způsobilosti (resp. jiné související doklady), úřední překlad dokladu o odborné způsobilosti (úřední překlad se v souladu se zákonem o státním jazyku nevyžaduje od občana České republiky) a kopii dokladu totožnosti, přičemž vydání rozhodnutí o uznání odborné způsobilosti je zpoplatněné správním poplatkem ve výši 16,50 EUR, které je potřebné přiložit k žádosti. K žádosti o uznání odborné způsobilosti regulované na územní Slovenské republiky, která není regulovaná členským státem Evropské unie žadatele, musí ještě žadatel doložit doklad prokazující vykonávání příslušného povolání nejméně jeden rok v pracovním poměru na stanovený týdenní pracovní čas, nebo v rovnocenném trvání pracovního poměru na kratší pracovní čas, po dobu předcházejících deseti roků vystavený jeho zaměstnavatelem.

Polská republika:
Žádost o uznání odborné kvalifikace k výkonu regulovaného povolání v Polské republice nebo Žádost o uznání odborné kvalifikace k výkonu nebo výkonu regulované činnosti v Polské republice v souladu s nařízením ministra vědy a vysokoškolského vzdělávání ze dne 16. listopadu 2016 o dokumentech v postupu uznávání, by měla být instituci, která je příslušným orgánem ve věcech uznávání (Ministerstwo Edukacji i Nauki), předložena odborná kvalifikace k výkonu regulovaného povolání nebo k výkonu či výkonu regulované činnosti v Polské republice spolu s příslušnými přílohami. Kvalifikace pro výkon daného regulovaného povolání (viz: Databáze regulovaných povolání).

V případě jakýchkoli nedostatků v dokumentaci požádá příslušný orgán dotyčnou osobu o jejich doplnění. Rozhodnutí o uznání odborné kvalifikace by mělo být vydáno do 3 měsíců od okamžiku, kdy byla předložena úplná dokumentace. Ve zvláštních případech může být tato lhůta prodloužena o jeden měsíc. Pokud je žadatel poslán na adaptační stáž nebo zkoušku způsobilosti, lhůta se pozastaví.
Úplný seznam dokumentů, které by k žádosti měly být přiloženy, se může lišit v závislosti na povolání /činnosti. Je tedy vhodné, před jejich zasláním kontaktovat příslušný orgán a určit, který z dokumentů uvedených v pokynech k vyplnění žádosti bude nezbytný v konkrétním případě.
Podrobné informace o postupu automatického uznávání kvalifikací poskytují národní a regionální orgány profesní samosprávy pro následující profese: Lékař, zubař, zdravotní sestra, porodní asistentka, lékárník; Veterinář; Národní komora architektů. Pokud žadatel nesplňuje podmínky nezbytné pro automatické uznávání kvalifikací v odvětvových povoláních, může být uznání provedeno v souladu s postupem vhodným pro ostatní regulovaná povolání stanoveným v zákoně ze dne 22. prosince 2015 o zásadách uznávání odborné kvalifikace získané v členských státech Evropské unie.

Německo:
Školení/kurz/vzdělání absolvované v České republice musí být srovnatelné s odpovídajícím německým školením. Uznání je možné pouze u specifikovaného referenčního povolání. Například pokud chcete pracovat jako elektrikář v Německu, musíte mít absolvované odborné školení a zkoušky jako elektrikář z České republiky a nechat si ho uznat. V Německu pak můžete pracovat pouze jako elektrikář.

V praxi to znamená, že po předběžném prověření kvalifikačního oboru, či činnosti, můžete předložit žádost o uznání odborné způsobilosti. Žádost musí být podána v německém jazyce (vč. přeložených dokladů). Tuto ověřují němečtí odborníci, a po jejím schválení obdržíte schvalovací dopis. Tento schvalovací dopis je potřeba k žádosti o vízum.
Žádost o uznání kvalifikace musí být písemně zaslána příslušnému certifikačnímu orgánu společně s dalšími doklady: Životopis ve formě tabulky – Seznam absolvovaných školení a zaměstnání, doklad totožnosti (Občanský průkaz nebo cestovní pas), doklady o získané odborné kvalifikaci, doklady potvrzující praxi v oboru, ostatní Kvalifikace jako v profesi, motivační dopis, neformální prohlášení, že dosud nebyla podána žádost o uznání/kontrolu odborné kvalifikace.

Rakousko:
Jestliže chce občan České republiky pracovat ve svém oboru v Rakousku, musí požádat příslušný úřad v této zemi, aby mu jeho kvalifikaci schválil. Tímto orgánem jsou zpravidla odpovídající ministerstva, pod která daný druh zaměstnání spadá. Jako příklad lze uvést třeba pro oblast vzdělávání Federální ministerstvo školství, vědy a kultury anebo pro oblast obchodu Federální ministerstvo obchodu a práce. V případě akademického uznávání titulů je třeba se obrátit na příslušnou vysokou školu v Rakousku. Obrátit se ale v tomto případě také lze na Centrum pro uznávání vysokoškolských diplomů a kvalifikací.

Uznání našimi ministerstvy získaní odborné kvalifikace v zahraničí

Při uznání odborné kvalifikace musí žadatel vyplnit žádost, která je k dispozici na internetové adrese www.msmt.cz. Vyplněnou žádost pak zašle spolu s požadovanými doklady uznávacímu orgánu v České republice odpovědnému za regulované povolání nebo činnost, kterou chce žadatel vykonávat. V žádosti je nutné uvést identifikační a kontaktní údaje, údaje o regulované činnosti, kterou chce žadatel v České republice vykonávat, údaje o zamýšlené formě výkonu regulované činnosti (OSVČ, odpovědný zástupce podnikatele nebo v pracovním vztahu).

K žádosti je nutné doložit průkaz totožnosti a doklad osvědčující státní příslušnost, doklad o odborné kvalifikaci (doklad o dosažené kvalifikaci, doklad o výkonu předmětné činnosti), doklad o jiné způsobilosti a doklad o zaplacení správního poplatku.

Uznávací orgán České republiky je povinen o žádosti rozhodnout ve lhůtě 60 dnů ode dne předložení úplné žádosti (to je o žádosti obsahující všechny povinné údaje a doložené všemi doklady nezbytnými k jejímu posouzení). Ve zvláště složitých případech nebo v případech, kdy musí uznávací orgán České republiky zjistit nebo ověřit skutečnosti u příslušného orgánu jiného členského státu, rozhodne uznávací orgán ve lhůtě 90 dnů.

Na základě posouzení žádosti vydá uznávací orgán rozhodnutí, kterým uzná odbornou kvalifikaci nebo požaduje od žadatele před uznáním odborné kvalifikace splnění kompenzačních opatření (absolvování adaptačního období nebo složení rozdílové zkoušky), nebo žádost o uznání odborné kvalifikace zamítne. V každém z těchto případů platí, že proti rozhodnutí uznávacího orgánu se lze odvolat.

Centrum uznávání odborných kvalifikací: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, odbor dalšího vzdělávání, Karmelitská 7, 118 12 Praha 1, +420 257 193 579 / + 420 257 193 376
e-mail: qualifications@msmt.cz
web: www.msmt.cz