Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Finanční odpovědnost 1. část

Eva Grenová

Vážené kolegyně, vážení kolegové.
Koordinátoři BOZP vystupují na staveništích jako zaměstnanci společností, nebo jako osoby samostatně výdělečně činné. V obou postaveních má koordinátor ze zákona stanovené povinnosti, s jejichž nesplněním se vystavuje nebezpečí finančního postihu. A s výkonem koordinátora jak ve fázi přípravy, tak i ve fázi realizace také souvisí nutnost pojištění koordinátora za případně způsobené škody. Pojištění koordinátora je opravdu důležitá věc. Zvažme, na jakou výši naši pojistku uzavřeme. Bude-li pojištění nízké, ušetřím na nákladech a moje nabídková cena bude ve srovnání s konkurencí nižší. Vystavuji se ale nebezpečí, že v případně vzniku pojistné události plnění pojišťovny nebude pokrývat celou způsobenou škodu (někteří kolegové mají uzavřenou pojistku pouze na 250 tis. Kč plnění). Bude-li pojistka uzavřena na vyšší pojistnou částku, plnění pojišťovny tedy pokryje škodu, ale já se mohu stát cenově „neprodejný“, protože tuto vyšší pojistku také budu započítávat do své nabídkové ceny k uvažované zakázce. Někteří zadavatelé staveb požadují ve svých poptávkových řízeních doložení uzavření pojistné smlouvy na určitou výši (např. 5 mil. Kč) v předkládané nabídce. Uvědomme si, že např. osoba samostatně výdělečně činná ručí za případné škody svým majetkem.

Pro vaši informaci uvádím některá stanoviska soudů z minulosti:
Zveřejněno 22. září 2014 – „Lidský život byl Nejvyšším soudem oceněn až na deset miliónů korun. V některých případech proto zákonný minimální limit na újmy na zdraví a na majetku nemusí stačit,“ upozornila specialistka finančně poradenské společnosti.
Zveřejněno 14. února 2019 – „Soudy budou v případě stanovování náhrad za duševní útrapy spojené s usmrcením nejbližšího příbuzného začínat na dvacetinásobku průměrné mzdy. Na základě konkrétních okolností pak mohou částku adekvátně zvýšit či snížit. Plyne to z právních vět, které byly schváleny na jednání občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu a měly by se stát vodítkem pro nižší instance.
Náhrady se týkají případů, kdy je při úmrtí stanoven jeho viník. Základní částka se týká manželů, rodičů a dětí, přičemž je nutné kalkulovat s dvacetinásobkem průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství za rok předcházející smrti poškozeného.

A je na nás, na jakou výši plnění pojistku uzavřeme. Naše společnost musela být v minulosti například pojištěna na jedné stavbě na škodu 50 mil. Kč a pojistka na toto plnění stála necelých 75 000 Kč. A to není malá částka. I tuto částku musím započítat do ceny za výkon koordinátora pro zadavatele stavby. Ale bez dobře uzavřené pojistky se vystavuji velkému nebezpečí.

Je znám případ soudního jednání z nedávné doby, kdy byli pozůstalí před zahájením soudního řízení vyzváni, ale uplatnili u soudu svoje nároky. A my (nejenom jako koordinátoři BOZP, ale také OZO v prevenci rizik, stavbyvedoucí, technický dozor, projektant a další osoby) odpovídáme za způsobenou škodu našim nedbalostním zaviněním (podle občanského zákoníku, jak bude uvedeno níže). Samozřejmě, že hovořím o nedbalosti, nehovořím vůbec o úmyslu.
Pro vaši informaci uvádím některé části konkrétních paragrafů týkající se problematiky náhrady škody po zaviněném jednání:

Občanský zákoník zákon č. 89/2012 v § 5 uvádí:
1) Kdo se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu, dává tím najevo, že je schopen jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jeho povoláním nebo stavem spojena. Jedná-li bez této odborné péče, jde to k jeho tíži.
Vydává-li se někdo za odborníka v určité oblasti, aniž jím ve skutečnosti je, a v důsledku plnění, které měl poskytnout protistraně toto „zfušuje“, bude odpovídat tak, jako by odborníkem skutečně byl. To se bohužel může vyskytnout i mezi koordinátory. Každý rok se vyskytují případy, kdy naši kolegové chodí k periodické zkoušce a mají propadlé osvědčení (setkali jsme se i s případem propadlého osvědčení v řádu měsíců). Kdyby se v případě vyšetřování takový kolega koordinátor hájil, že nemá platné osvědčení a tedy není koordinátor a práci vykonával „jen tak“, neuspěje. Bude posuzován a případně postižen jako koordinátor a ještě navíc se vystavuje postihu Oblastním inspektorátem práce za výkon činnosti bez příslušného oprávnění. Samozřejmě, že v takovémto případě může být postižen i zadavatel stavby, za neurčení koordinátora na staveništi s platným osvědčením.

§ 2950 Škoda způsobená informací nebo radou
Kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti. Jinak se hradí jen škoda, kterou někdo informaci nebo radu způsobil vědomě

Z výše uvedených ustanovení občanského zákoníku plyne, že osoba, v našem případě koordinátor BOZP, od kterého je požadován odborný výkon, zodpovídá za škodu, která vznikla v důsledku jeho odborného pochybení.

Nejedná se ale pouze o koordinátory jako osoby samostatně výdělečně činné. Tuto činnost vykonáváme i jako zaměstnanci firem a společností. I na zaměstnance se vztahuje povinnost nahradit škodu způsobenou zaviněným porušením svých povinností. A pro vaši informaci opět uvádím některé části jednotlivých paragrafů, ve kterých se způsob náhrady škody vyskytuje:

Zákon č. 262/2006 Sb. – zákoník práce v platném znění
§ 250 Obecná povinnost nahradit škodu
1) Zaměstnanec je povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
§ 257 Rozsah a způsob náhrady škody
1) Zaměstnanec, který má povinnost nahradit škodu podle § 250, je povinen nahradit zaměstnavateli skutečnou škodu, a to v penězích, jestliže neodčiní škodu uvedením v předešlý stav.

Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení neplatí, byla-li škoda způsobena úmyslně, v opilosti, nebo po zneužití jiných návykových látek.
Vyberme si tedy dobrou pojišťovnu, která nám nabídne odpovídající pojistné podmínky.

Ještě připomínám, že zde vyjadřuji pouze svůj názor. V případě Vašeho nesouhlasu s mými názory může vydávat závazné stanovisko pouze soud.